cara kuruskan badan (tanpa berlapar) dengan teknik pelik makan kenyang 5 kali sehari

 

makan kenyang 5 kali sehari, tapi berjaya kuruskan badan???

 

…ini cara kuruskan badan dengan diet yang betul dan berkesan

 

(tengok video dibawah ni)

 

 

 

Dapatkan (free) ebook cara kira kalori

 

 

cara kira kalori, supaya anda boleh kurus tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!

 

 

 

 

Ramai wanita selalu mengadu…

 

“Saya dah berdiet dan tak makan nasi… TAPI berat badan saya masih juga sama macam tu still tak turun-turun. Makin naik adalah!”

 

Ini Sherry Halim…

 

 

Sherry berjaya kurangkan berat badan dari 140kg ke 70kg

 

… TANPA BERLAPAR!

 

Sherry juga makan kenyang sebanyak 10 kali sehari untuk turunkan berat badan

 

“Selama ini saya terlalu naif untuk mengetahui tentang hal penjagaan pemakanan.

 

Bagi saya untuk kurus perlu berlapar.

 

Namun persepsi saya berubah apabila mengikuti program Jom Kurus Raya… dan belajar tentang cara kuruskan badan betul.

 

Kini…

 

menu harian saya meliputi protein seperti ikan, ayam, udang dan ketam… buahan, kekacang, biskut, roti dan nasi dan sejari coklat. Namun ia tidak melebihi 1500 kalori.

 

Saya tidak berlapar!

 

Sebagai seorang yang gemar makan, saya makan lebih dari 10 kali sehari, namun tetap dalam kiraan kalori yang di tetapkan… dan saya masih berjaya kurus!”

 

– Sherry Halim,

 

Dalam artikel ni…

 

saya akan kongsi macam mana anda juga boleh turunkan berat badan TANPA perlu berdiet ataupun berlapar!

 

 

cara kuruskan badan dengan betul

 

 

Cuba anda renungkan…

 

dah berapa banyak duit yang anda bazir untuk beli produk kurus?

 

dan dah berapa banyak masa dan tenaga anda buang semata-mata nak kuruskan badan sehingga ke hari ni tapi masih lagi belum berjaya?

 

mungkin anda dah sampai satu tahap dimana anda rasa semua usaha anda tu hanya sia-sia dan memenatkan diri sebab anda masih lagi belum capai hasil yang memuaskan hati, kan?

 

kalau anda baca mana-mana blog di internet…

 

anda mungkin akan terjumpa banyak tips cara kuruskan badan seperti:

 

  • minum detox tea untuk cuci usus perut

 

  • kunyah makanan perlahan – lahan,

 

  • elak makan nasi,

 

  • mandi air sejuk

 

  • minum teh hijau

 

  • minum air lemon,

 

  • dan bermacam-macam lagi tips…

 

masalahnya…

 

semua tips tu hanyalah tips kecil yang tak tahan lama jangka masa panjang!

 

kalau anda nak tahu cara kuruskan badan dengan betul…

 

anda perlu fokus pada STRATEGY yang betul dan tahan lama jangka masa panjang!

 

so, apakah strategy yang betul untuk kuruskan badan?

 

pertama sekali, anda WAJIB tahu benda basic macam mana berat badan anda naik dan turun!

 

secara basic, berat badan anda naik atau turun bergantung pada…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

… KALORI

 

 

Semua makanan dan minuman mengandungi kalori

 

kalori penting untuk membekalkan tubuh badan anda dengan tenaga

 

supaya badan anda cukup tenaga untuk jalankan aktiviti harian seperti mengemas rumah, pergi ke kerja, berjalan kaki, naik tangga, dan sebagainya!

 

kalau anda tak makan…

 

badan anda tak cukup tenaga (kalori) dan anda akan rasa lemas, penat, dan malas sepanjang hari.

 

tapi bila anda makan secara berlebihan pula…

 

jumlah kalori dalam badan pula akan tambah berlebihan

 

dan kalori lebihan tu akan bertukar menjadi lemak dalam badan jika ia tidak dibakar dan diguna pakai

 

sebagai contoh…

 

Lepas makan, anda just baring dan tidur sepanjang hari dan tak guna tenaga yang dibekalkan dari makanan yang anda makan tu

 

 

so, cara kuruskan badan adalah dengan cara kurangkan jumlah kalori!

 

atau dalam bahasa english ‘calorie deficit’

 

dan ada 2 cara untuk kurangkan kalori iaitu:

 

1. Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi kalori tinggi

 

dan / atau…

 

2. Banyakkan bergerak

 

banyakkan bergerak untuk bakar kalori berlebihan dalam badan seperti bersenam, jogging, dan lain-lain

 

supaya kalori lebihan tu bertukar menjadi tenaga dan bukan bertukar menjadi lemak dalam badan

 

tak kisah lah berapa banyak produk kurus anda beli, atau tips-tips pelik yang anda amalkan…

 

tapi kalau jumlah kalori harian anda masih lagi tak turun, maka berat badan anda pun tetap tak akan berubah!

 

anda perlu fokus untuk kurangkan kalori harian anda sama seperti Tia Hakim…

 

Tia Hakim berjaya kurangkan 18kg dalam 8 bulan hanya dengan fokus pada ‘calorie deficit’

 

(Tia Hakim lost 18kg in 8 months)

 

“It is all about CALORIES DEFICIT.

 

I was eating 5 times a day and I was okay. 

 

by drinking lots of water and watching my calorie deficit, I started to steadily lose weight until I finally reached my target!

 

I was so amazed. Losing weight is definitely not rocket science. IT’S JUST MATH”

 

– Tia Hakim

 

 

Dapatkan (free) ebook cara kira kalori

 

 

cara kira kalori, supaya anda boleh kurus tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!

 

 

 

 

“Saya dah berdiet dan tak makan nasi… tapi berat badan saya masih tak turun!”

 

Dulu macik saya pun pernah mengadu benda yang sama…

 

dia berdiet, dan tak makan nasi.

 

tapi lepas sebulan…

 

berat badan dia masih juga sama macam tu!

 

saya tanya dia macam mana cara dia berdiet kalau dia tak makan nasi?

 

dia pun bagitau saya yang dia minum segelas milo untuk sarapan pagi,

 

dan makan 5 biji kuih pisang goreng sebelah petang

 

A – HAH!

 

bila macik saya jawab macam tu, saya dah nampak JELAS apa yang dia buat salah!

 

macik saya mengaku yang dia tak makan nasi dan selalu rasa lapar…

 

tapi…

 

dia tak sedar yang dia gantikan makan nasi dengan kuih pisang yang LEBIH TINGGI KALORI berbanding nasi!

 

“alamak”

 

kalau anda nak tahu…

 

1 biji kuih pisang goreng mengandungi sebanyak 117 calorie

 

(pisang goreng)

 

so, bila anda makan 5 biji kuih pisang goreng, sudah pun mencecah 585 calorie!

 

5 biji pisang goreng ni LEBIH TINGGI KALORI berbanding 2 mangkuk nasi!!

 

(2 mangkuk nasi baru je 440 kalori)

 

dah lah 5 biji pisang goreng ni tak mengenyangkan…

 

tambahan lagi ia mengandungi jumlah kalori yang LEBIH TINGGI berbanding nasi!

 

formula untuk kurus mudah sahaja — calorie deficit.

 

makin banyak kalori yang anda makan, makin naiklah berat badan anda.

 

tapi bila makin kurang kalori yang anda makan, makin turun lah berat badan anda!

 

macik saya tak sedar yang milo, dan kuih pisang goreng tu mengandungi kalori yang lebih tinggi dari nasi!!

 

snek ringan ni dinamakan ’empty calorie’

 

empty calorie ialah makanan yang mengandungi kalori tinggi, tetapi TIDAK MENGENYANGKAN dan anda akan rasa lapar sepanjang hari….

 

tapi walaupun anda rasa lapar sepanjang hari…

 

jumlah kalori yang TINGGI tu akan buat berat badan anda makin naik pula!

 

anda nak kurus, tapi anda tak sedar apa yang anda buat tu sebenarnya makin menambahkan berat badan

 

anda sedang sabotaj diri anda sendiri tanpa anda sedari!

 

usaha anda untuk kuruskan badan hanya sia-sia dan anda hanya memenatkan diri sendiri tanpa membawa hasil

 

umpama anda berenang lawan arus

 

(ikan salmon berenang lawan arus)

 

kalau dibandingkan…

 

lebih baik anda rasa kenyang makan makanan yang rendah kalori

 

berbanding makan 5 biji pisang goreng yang tinggi kalori tapi tak mengenyangkan

 

betul kan?

 

anda dapat rasa kenyang sepanjang hari, tapi berat badan tak naik

 

sebab ni lah kenapa anda WAJIB tahu tentang kalori

 

supaya anda dapat kenalpasti dan jauhi makanan dan minuman yang mengandungi ’empty calorie’ ni

 

ramai orang tak kira kalori.

 

dorang just hentam berdiet dan berlapar je.

 

tapi last-last takde perubahan langsung!

 

kira kalori ni leceh, tapi ia langkah pertama dan langkah WAJIB kalau anda serius nak kurus!

 

so, macam mana nak kira calorie? saya dah sediakan untuk anda. Klik sini untuk download ebook (percuma) dan belajar cara kira kalori anda

 

selain pisang goreng…

 

1 gelas air berperisa seperti milo juga mengandungi sebanyak 300 kalori

 

 

Kalau minum milo 2 gelas sehari, dah pun mencecah 600 kalori sehari yang tak mengenyangkan tetapi menggemukkan!

 

 

NASI TAK BERDOSA!

 

 

orang ramai selalu beranggapan yang nasi tu menggemukkan

 

tapi tengok dibawah ni, semua makanan dibawah ni mengandungi kalori yang LEBIH TINGGI dari nasi!

 

 

 

 

orang selalu main hentam je berdiet, berlapar, dan tak makan nasi…

 

tapi dorang tak sedar…

 

snek ringan yang dorang sangka ‘sikit’ tu sebenarnya lebih TINGGI kalori berbanding 1 mangkuk nasi!

 

tambahan lagi…

 

dah lah tinggi kalori dari nasi, ia juga tak mengenyangkan dan akan buat anda makin rasa lapar sepanjang hari!

 

Lebih baik anda makan je makanan yang rendah kalori tapi mengenyangkan!

 

Which means…

 

anda boleh lah makan nasi dan makanan sedap yang lain

 

(yang penting, ia masih dibawah kalori harian anda dan anda berada dalam keadaan ‘calorie deficit’)

 

… Sebab NASI TAK BERDOSA!

 

(nasi tak berdosa)

 

saya harap anda dah jelas dan faham pentingnya peranan kalori dalam proses cara kuruskan badan

 

 

Cara diet yang betul dan berkesan

 

… ialah dengan makan sebanyak 5 kali sehari untuk kuruskan badan

 

Pelik kan?

 

Bukan kah cara kuruskan badan yang betul perlu kurangkan makan?

 

Kenapa pula nak kena makan sebanyak 5 kali sehari untuk kuruskan badan?

 

let me explain…

 

jika anda skip makan secara mengejut, metabolism badan anda akan bertukar menjadi rendah

 

dan bila metabolism dah jadi rendah…

 

anda makan sikit pun, berat badan anda akan cepat naik! which means that your body will gain alot of weight faster even when you eat very little!

 

selain itu juga…

 

jika anda tiba-tiba berlapar secara mengejut, ‘blood sugar level’ anda akan terganggu dan tak seimbang…

 

ini akan naikkan nafsu dan selera makan…

 

Badan anda akan mengidam bermacam-macam makanan dan akan buat anda rasa susah sangat nak diet dan kawal nafsu makan,  

 

dan anda terpaksa kuatkan semangat dan motivasi diri untuk kawal nafsu makan tu!

 

mungkin masa awal-awal minggu pertama anda nak berdiet tu boleh lah anda kuatkan semangat untuk kawal nafsu makan

 

Tapi lepas dah masuk minggu kedua, ketiga, dan keempat…

 

apa akan jadi dengan semangat anda tu?

 

mungkin semangat dan motivasi tu dah makin lemah, dan anda pun dah mula putus asa untuk berdiet

 

 

MOTIVASI DAN SEMANGAT TAK KEKAL

 

 

motivasi dan semangat pandai datang dan pergi.

 

kejap ada, kejap takde

 

ia tak konsisten

 

so…

 

instead of skip makan dan berlapar, dan harapkan semangat motivasi (yang tak konsisten) untuk cara kuruskan badan

 

adalah lebih baik untuk anda makan sikit tapi kerap setiap 2 – 3 jam

 

… ataupun makan sebanyak 5 kali sehari

 

(yang penting, ia masih dibawah kawalan kalori harian anda dan anda berada dalam ‘calorie deficit’)

 

bila anda makan kerap setiap 2 – 3 jam (atau sebanyak 5 kali sehari) macam ni…

 

perut anda akan sentiasa berisi…

 

dan badan anda tak akan mengidam makanan…

 

dan anda dapat kurangkan rasa lapar dan tak perlu lagi bersusah payah untuk kawal nafsu makan

 

diet pun jadi senang!

 

Sama seperti Sherry Halim yang makan sebanyak 10 kali sehari 

 

 

Selain Sherry…

 

Fahmi juga makan sebanyak 5 kali sehari dan berjaya kurangkan 4kg dalam minggu pertama dia ikuti program diet ‘KURUS TANPA BERLAPAR’

 

(Fahmi berjaya kurangkan 4kg dalam 1 minggu selepas ikuti program ‘kurus tanpa berlapar’)

 

Dia mengaku yang dia langsung tak rasa lapar sepanjang ikuti program diet ‘kurus tanpa berlapar’

 

“selama ni saya sangka untuk kurus perlu berlapar.

 

tapi yang peliknya saya selalu rasa kenyang dan langsung tak rasa lapar sepanjang hari bila ikuti program ‘kurus tanpa berlapar’

 

dan dalam minggu pertama sahaja saya berjaya kurangkan berat badan sebanyak 4kg

 

dan sekarang saya dah berjaya hilangkan sebanyak 10kg dalam masa tak sampai sebulan!”

 

– Fahmi

 

Klik sini jika anda berminat join program diet ‘kurus tanpa berlapar’ sama yang Fahmi guna

 

 

Anda pun nak berjaya kuruskan badan, kan?

 

Anda pun nak buang lemak-lemak degil yang menggelebeh di badan anda, kan?

 

anda pun nak kuruskan badan dan kurangkan berat badan supaya anda rasa lebih sihat, cergas dan bertenaga, kan?

 

anda pun nak badan yang slim supaya anda rasa lebih cantik dan berkeyakinan, kan?

 

anda pun nak badan yang cantik dan menarik supaya boleh muat pakai pakaian cantik, kan?

 

so, kalau begitu anda mesti:

 

1. Kira kalori anda

 

Satu kajian oleh American Journal of Preventive Medicine mendapati mereka yang kira kalori berjaya kurangkan berat badan sebanyak 2 KALI GANDA berbanding orang lain yang tak kira kalori

 

ini disebabkan oleh peningkatan tahap kesedaran dari mana datangnya lebihan kalori itu

 

Mereka yang jarang atau langsung tak kira kalori pula tak sedar kewujudan lebihan kalori dalam makanan…

 

apatah lagi jika ianya adalah ’empty calorie’ yang saya dah cerita sebelum ni.

 

ramai orang tak kira kalori.

 

dorang just hentam berdiet dan berlapar je.

 

Last-last takde perubahan langsung!

 

kira kalori ni leceh, tapi ia langkah pertama dan langkah WAJIB kalau anda serius nak kurus!

 

so, macam mana nak kira calorie? saya dah sediakan untuk anda. Klik sini untuk download ebook (percuma) dan belajar cara kira kalori anda

 

2. NASI TAK BERDOSA!!

 

Ramai orang beranggapan mesti elak makan nasi kalau nak kuruskan badan

 

tapi rakyat Amerika sendiri tak makan nasi,

 

dan majoriti rakyat amerika masih lagi alami masalah obesiti…

 

 

NASI TAK BERDOSA!!

 

takde kaitan elakkan makan nasi dengan cara kuruskan badan

 

anda boleh makan apa sahaja anda nak — termasuk nasi!

 

yang penting anda berada dalam ‘calorie deficit’

 

3. Jangan berlapar dan skip makan!

 

Apabila anda skip makan dan berlapar…

 

metabolism badan anda akan bertukar jadi rendah!

 

apabila metabolism dah bertukar jadi rendah…

 

berat badan anda akan cepat naik walaupun anda makan sikit!

 

dan akan tambah susah untuk anda kuruskan badan nanti

 

4. Makan sebanyak 5 kali sehari

 

Bila perut anda kosong…

 

badan anda akan selalu rasa lapar, gastrik dan susah untuk kawal nafsu makan.

 

so, anda perlu pastikan yang anda makan sikit tapi kerap sebanyak 5 kali sehari — tapi masih dalam ‘calorie deficit’ untuk pastikan perut anda sentiasa berisi dan tak rasa lapar

 

Klik sini untuk dapatkan jadual makan dan program diet ‘KURUS TANPA BERLAPAR’

 

program diet sama yang Fahmi dan student lain dah join untuk kuruskan badan — sambil makan kenyang tanpa perlu berdiet atau berlapar

 

“Kurus tanpa berlapar”

 

program diet dan Jadual pemakanan untuk cara kuruskan badan tanpa rasa lapar.

 

Follow je apa makanan yang kami suggest dalam program ni pada waktu-waktu tertentu…

 

dan anda akan berjaya kurus sambil rasa kenyang!